Autora del blog

Mi foto
Tortosa, Tarragona, Spain

28 de octubre de 2010

XTEC


         Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya

Podríem definir l’XTEC com una eina interactiva de treball plena de recursos i materials educatius referents a les diferents matèries escolars que poden ser útils tan per al professorat o pels alumnes. També és una xarxa de treball molt àmplia on pots trobar des de notícies d’interès vinculades al món de l’educació fins a la pàgina web del centre on tu vas estudiar, per exemple.

Després de navegar per la xarxa, he observat que hi ha infinitat d’aplicacions educatives que poden resultar útils en la vida d’un alumne. Els professors tenen a l’abast un seguit d’activitats que poden utilitzar amb els seus alumnes. I a més a més, aquestes activitats estan vinculades a totes les edats, des d’educació infantil fins a la formació professional i inclús són útils per a la formació del professorat ja que a banda d’activitats, també trobem tota classe de cursos de formació i un aspecte a destacar és que són totalment gratuïts i això dona possibilitats a totes aquelles persones que no tenen els recursos suficients i no s’ho poden permetre econòmicament.
També trobem des de xerrades, seminaris, debats, notícies d’interès i d’actualitat, webquests a banda sobretot d’activitats vinculades a l’aprenentatge i l’educació.

Finalment, destacaria l’adaptació a les noves tecnologies en tots els àmbits ja que trobem activitats vinculades a la literatura de fa segles amb un suport tecnològic, i és que aquest fet fa que la literatura resulti més atraient per als alumnes i els facilita l’estudi. Personalment, dins la meva trajectòria escolar he hagut d’estudiar matèries vinculades a la història o a la literatura de fa molts segles i l’XTEC ha estat un suport essencial en el meu estudi perquè m’ha ajudat a entendre millor els conceptes i els he pogut practicar amb les activitats que s’ofereixen. 

Per acabar, m'agradaria ensenyar-vos un espai que he trobat navegant per la XTEC, dirigit als alumnes d'Educació Infantil  VISITEU-LO!

20 de octubre de 2010

REFLEXIONEM...?

Després de visionar els vídeos, podem veure que tots estan vinculats a l’ utilització de les noves tecnologies dins del món de l’educació.  

D’una banda, les noves tecnologies funcionen com a eines d’aprenentatge que poden ser útils i beneficioses per als alumnes ja que són més dinàmiques i atractives que les formes d’aprenentatge convencionals. A més a més, això provoca que els alumnes mostrin més atenció als continguts que s’expliquen i alhora aprenguin més ràpidament ja que quan alguna cosa els interessa són capaços d’adquirir-la més fàcilment.


Però d’altra banda, en els vídeos també s’en fa una crítica ja que aquestes ens poden arribar a resultar tan còmodes fins al punt de fer-nos oblidar de les metodologies tan primitives i tradicionals que de vegades solen ser més efectives. Evolucionar és bo i ens enriqueix, però no hem de deixar de banda altres mètodes que fins ara ens han ajudat dins la nostra experiència educativa perquè es probable que tanta innovació ens pugui desorientar. Els alumnes han d’aprendre un seguit de valors que sense un referent clar que els guiï en la seva trajectòria no seria possible.

Per finalitzar, crec que no és recomanable utilitzar qualsevol de les eines amb excés ja que un ús freqüent de tecnologia a l’aula pot desembocar una sèrie de factors perjudicials en el desenvolupament de l’alumne, com ara: pèrdua d’afecte en la relació alumne -professor;  falta de treball en equip; dificultat en l’assoliment de valors, com ara el respecte; els nens es creuen autosuficients... Per aquest motiu he arribat a la conclusió que la forma adequada de treballar i d’educar els alumnes dins d’una perspectiva escolar correcta és cercant un equilibri entre la metodologia més tradicional i les noves tecnologies.

 Tots els vídeos esmentats anteriorment, els podeu trobar a l'espai moodle de la Universitat Rovira i Virgili dins de l'apartat d'habilitats comunicatives.

M'agradaria afegir un dels vídeos que m'han servit per reflexionar sobre aquest tema. Espero que us agradi!